İşitme kaybı, parmak izi gibi bireye özel bir durumdur. İşitme cihazı bireyin işitme kaybına özel olarak uygulanmaktadır. Bu nedenle doğru işitme cihazını seçmek kritik bir rol oynamaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte işitme cihazlarında pek çok farklı model sunulmaktadır. Doğru işitme cihazını seçmek için kişinin işitme kaybının türü ve derecesi, yaşam tarzı, sosyal hayatı, kişisel beklentiler, ince-kaba motor el becerileri, işitme cihazı fiyatı gibi faktörler bulunmaktadır. İşitme cihazı neye göre alınır ve nelere dikkat edilir?
ODYOLOJİK DEĞERLENDİRMENİN EKSİKSİZ VE DOĞRU YAPILMASI
İşitme cihazı seçim sürecinden önce eksiksiz ve doğru yapılmış bir odyolojik değerlendirme, işitme cihazı seçim ve uygulama sürecinin temelini oluşturmaktadır.
- Havayolu ve kemik yolu işitme eşiklerinin tespit edilmesi
- Konuşma testleri (SRT, SDS, MCL, UCL)
- Tedirgin edici ses seviyesinin frekans özelinde değerlendirilmesi (LDL)
İŞİTME CİHAZI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- İşitme kaybının derecesi ve türü: Yapılan işitme testi ölçümü sonrasında tespit edilen işitme kaybının derecesi ve türü, işitme cihazı seçiminde en başta gelen faktörlerdendir. Testin sonucuna göre kullanılacak işitme cihazının modeli ve şekli belirlenmektedir.
- Konuşmayı ayırt etme skoru (SDS): Kelimeler söylenerek ve bireyin kelimeleri tekrar etmesi şeklinde yapılan bu testte, bireyin rahat duyabildiği ses seviyesinde işitme cihazı olmadan bireyin kelimeleri ne kadar algılayabildiğini ölçümlemektedir. Buna bağlı olarak test skoru bireyin konuşmaları ne kadar anlayabildiğini ortaya koymaktadır. Bu test sonucuna göre işitme cihazını seçerken teknolojik özelliklerin ne kadar kullanılması gerektiğinin tespiti yapılmaktadır.
- İşitme kaybının başlama zamanı ve bireyin yaşı: İşitme kaybıyla yaşayarak geçirilen süre önemlidir. Bu geçirilen sürede “işitsel deprivasyon” oluşması sebebiyle cihaz seçiminde dikkat edilmesi gereken farklı bir husustur. Bireyin yaşı ile birlikte değerlendirilmelidir.
- Kulak kepçesi ve kulak kanalının anatomik yapısı: Seçilecek işitme cihazı modelinde önemli rol oynamaktadır. Otoskopik muayene ile kulağın anatomisine uygun bir model seçilmesi gerekmektedir. Örneğin; kulak kanalının dar ve kıvrımlı olması durumunda kanal içi işitme cihazları uygun olmamaktadır.
- Bireyin sosyal hayatı ve yaşam tarzı: İşitme cihazının teknolojisini belirlemek ve işitme cihazı uygulamasını kişiselleştirmek için önemlidir.
- İnce-kaba motor el becerileri: İşitme cihazını takma-çıkarma ve pillerini değiştirme açısından cihazı belirlerken göz önünde bulundurulacak kriterlerden biridir.
- Pil veya şarj süresi ve bakımlarının pratik yapılması: Pilin veya şarjlı cihazın kullanım süresi ve işitme cihazı kullanıcısının bakımlarını kolay yapabilmesi kullanım kolaylığı sağlamalıdır.
- Konfor ve kozmetik görünüm: Farklı modellerde bulunan işitme cihazları vardır. Size en uygun işitme cihazının seçilmesi maksimum konfor ve görünüm açısından iyi görünmenizi hissettirecektir.
- Garanti süresi ve satış sonrası hizmetler: İşitme cihazının garanti kapsamına dikkat edilmeli ve satış sonrası hizmetlerin kalitesi açısından güvenilir bir işitme merkezi tercih edilmelidir. Yaygın klinik ve bayi ağına sahip, güvenilir ve erişilebilir bir işitme merkezi tercih etmeniz işitme cihazı kullanımı yolculuğunuzda size avantaj sağlayacaktır.KAYNAKÇA:
- “How to Choose the Right Hearing Aid” – https://www.healthyhearing.com/
- “Selecting and Fitting Hearing Aids” – https://www.asha.org/
- “Consumer’s Guide to Hearing Aids” – https://www.hearingloss.org/
Eğitim ve İş Geliştirme Sorumlusu
Odyolog Canberk Erten