Skip to main content

İŞİTME CİHAZI KULLANICILARI EHLİYET ALABİLİR Mİ?

İşitme kaybının trafikteki önemi büyük ölçüde sürücü, yayalar ve diğer trafik kullanıcıları için güvenlikle ilgilidir. 

İşitme, sürücülerin çevrelerindeki sesleri algılamalarına ve anlamalarına yardımcı olur. Bu nedenle, işitme kaybı, trafikteki tehlikeleri fark etme, diğer araçların ve yayaların varlığını tespit etme, acil durum sinyallerini duyma gibi önemli konularda sorunlara neden olabilir. İşitme kaybı olan bireyler, işitme cihazları veya özel aynalar gibi teknolojik desteklerle bu zorlukları aşabilirler.

Türkiye’de işitme kaybı olan bireylerin ehliyet alabilmesi mümkündür. Ancak, bu süreç bazı özel gereksinimlere ve belirli şartlara tabidir. İşitme kaybı olan bireylerin sürücü belgesi alabilmeleri için belirli sağlık standartlarına uymaları gerekmektedir.

İşitme Kayıplı Bireyler Hangi Ehliyetleri Alabilir?

Bir kulak normal işitme ve diğer kulakta maksimum 50 dB işitme kaybına kadar olan bireyler B ve F sınıfı ehliyet alabilirler. Bireylerin yalnızca işitme cihazları varlığında ticari araç kullanabilecekleri aksi halde ticari araç kullanamayacakları belgelerine işlenir. 

İşitme cihazı kullananlar bireyler A1, A2, C, D, E, G Sınıfı Sürücü Belgesi alamamaktadır. 

Beden ve ruh sağlığı yerinde olan işitme kayıplı bireylere, ticari olmamak koşuluyla sadece otomobil kullanmak üzere H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilmektedir. 

Bireylerin kullandıkları aracın arka camının sol ve sağ üst köşelerine işitme ve konuşma engelli olduklarını belirleyen işaretler yapıştırılması ve araçların yeterli sayıda dikiz aynaları donatılması gerekmektedir. Ayrıca, her iki kulakta 50 dB’den fazla işitme kaybı olan ve/veya işitme cihazından fayda görmeyen bireyler de bu kapsamda değerlendirilir.

Ehliyet Alan Bireyler Ne sıklıkla Muayene Olmalı?

Kulak kemikleri kireçlenmesi, yaşlılığa bağlı işitme kaybı, uzun süreli kulak akıntısı gibi uzun süreli ve ilerleyici kulak hastalıklarında yukarıdaki şartları taşımak koşuluyla en az 2 yılda bir muayene kaydı istenmektedir.

Daha fazla bilgi almak ve en güncel bilgilerden kısa sürede haberdar olmak için sayfamızı takip etmeyi unutmayın.

Yazar Odyolog Neval BURÇ

KAYNAKÇA

https://www.resmigazete.gov.tr/