Skip to main content

En İyi İşitme Cihazı Markası Nedir?

Günümüz teknolojisi ile şu anda dünyada üretimde olan birçok  işitme cihazı markası vardır. Her geçen gün gelişen teknoloji ile birlikte sağlığımıza ve işitme  konforumuza katkı sağlayacak özellikler de eklenmektedir. Haliyle de bu cihazlar arasında hangisinden en fazla fayda göreceğimizi düşünmek ise kafa karışıklığına neden olmaktadır.

           Öncelikli olarak her bir bireyin eşsiz olduğunu, beklentilerinin ise değişken olabileceğini kabul ederek kişiye özel en doğru uygulamanın yapılması gerekmektedir. İşitme kaybının tipi ve derecesi, işitme geçmişi; işitme uzmanları tarafından değerlendirilir.  Sonrasında yaş, cinsiyet, sosyal yaşam, fiziksel durum gibi faktörler göz önünde bulundurularak işitme cihazı modelinde en doğru seçim yapılır. Örneğin hayatı öğrenme sürecinde olan bir çocuk, aktif iş hayatı olan genç yetişkin bir kişi veya emekliliğinde daha sakin bir yaşam süren kişilerin istek ve beklentileri aynı değildir. Buna bağlı olarak cihazdaki mevcut teknoloji tercihleri de değişiklik gösterir. İşitme kayıplı çocuklarda ışıklı göstergeler, dayanıklılık gibi özellikler ön plana çıkarken; genç yetişkinler ve aktif yaşamı olanlar için tasarlanmış günümüzde yaygın olarak kullanılan bluetooth kulaklıklara benzer görünüş ve özelliklere sahip, telefonlarla bağlantı kurulabilen, kişiye kendi telefonundan işitme cihazının seslerini ayarlama imkanı veren modeller; emeklilik sürecinde sakin bir yaşam sürenlere ise konuşma anlaşılırlığını en üst düzeye çıkarıp dinleme esnasında dikkati dağıtan etkenleri ekarte etmekte daha başarılı işitme cihazları tercih edilebilir. Bir işitme cihazının ses kalitesinde farklılık yaratan mevcut güncel teknolojiler ise;

1-Etraftaki gürültüleri tespit edebilmesi 

2- Gürültüleri makul düzeyde bastırıp konuşmayı ön plana çıkararak dinleme eforunu azaltabilmesi

3- Sesleri işlemlerken doğal ve net duyurabilmesi

4- Rüzgar sesini bastırabilmesi

5- Kişinin kendi sesine özel test ve ayarlamaların yapılabilmesi

6- Eğer kişide tinnitus (çınlama) var ise Tinnitus terapi programlarının ayarlanabilmesidir.

 Bunların yanı sıra model ve özellik seçimi kadar önemli bir diğer nokta ise işitme cihazının ses ayarlarının doğru yapılmasıdır. 

           En İyi İşitme Cihazı Markası Hangisi? Sorusunu özetlemek gerekirse; Dünyanın en iyi işitme cihazı, kişinin hem ses kalitesi hem de kullanım olarak en rahat ettiği işitme cihazıdır. Pakses İşitme Cihazı Merkezlerimizde güçlü teknolojik özelliklere sahip, işitme cihazı sektöründe dünya markaları arasında bulunan işitme cihazları ile size en uygun işitme cihazı tercihinizde yardımcı olmak için işitme uzmanlarımızdan destek alabilir ve işitme cihazlarını deneyimleyebilirsiniz.

Yazar: Odyolog Pınar Sevindik

Kaynakça:

1-Kaymakçı, S. (2021). İşitme cihazı kullanıcılarının kişilik özelliklerinin cihaz memnuniyeti ve beklentileri ile ilişkisinin incelenmesi (Master’s thesis, İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü).

2-Vestergaard Knudsen, L., Öberg, M., Nielsen, C., Naylor, G., & Kramer, S. E. (2010). Factors influencing help seeking, hearing aid uptake, hearing aid use and satisfaction with hearing aids: A review of the literature. Trends in amplification, 14(3), 127-154.

3-Kahveci, O. K., Miman, M. C., Erdoğan, O. K. U. R., Ayçiçek, A., Sevinç, S., & Altuntaş, A. (2011). İşitme cihazı kullanımı ve hasta memnuniyeti. The Turkish Journal of Ear Nose and Throat, 21(3), 117-121.