İşitme Cihazı Almak İçin Ne Yapmalıyım?
İşitme cihazı almak için iki farklı seçeneğiniz bulunmaktadır: devlet destekli alım veya özel alım.
Devlet destekli işitme cihazı almak istiyorsanız, yaşınıza göre belirli adımları izlemeniz gerekmektedir:
0-18 Yaş Arası: İşitme cihazı almak isteyen bireyler için, 3. basamak resmi sağlık kurumlarından randevu alması gerekmektedir. Randevu sonrasında,
Kulak Burun Boğaz hekimi sizi muayene ederek, ardından işitme uzmanlarına yönlendirecektir. İşitme uzmanları, işitme kaybınızın tipini ve derecesini belirlemek amacıyla odyometri testini gerçekleştirecektir. Ayrıca gerektiğinde Timpanometri, ABR veya ASSR gibi ilave testler de uygulanabilir. İşitme uzmanları, bu test sonuçlarına dayanarak işitme sağlığınızla ilgili verileri raporlayacaktır. Bu rapor, Kulak Burun Boğaz Hekimleri tarafından incelemek üzere size verilir ve gerekli durumda rapor ve reçete yazılır.
18 Yaş ve Üzeri: İşitme cihazı almak isteyen yetişkinler, kurumla sözleşmeli sağlık kurumlarından aynı şekilde randevu alması gerekmektedir. Randevu sonrasında,
Kulak Burun Boğaz hekimi sizi muayene ederek, ardından işitme uzmanlarına yönlendirecektir. İşitme uzmanları, işitme kaybınızın tipini ve derecesini belirlemek amacıyla odyometri testini gerçekleştirecektir. Ayrıca gerektiğinde Timpanometri, ABR veya ASSR gibi ilave testler de uygulanabilir. İşitme uzmanları, bu test sonuçlarına dayanarak işitme sağlığınızla ilgili verileri raporlayacaktır. Bu rapor, Kulak Burun Boğaz Hekimleri tarafından incelemek üzere size verilir ve gerekli durumda rapor ve reçete yazılır.Bu süreç, işitme cihazı almak isteyen bireyler için devlet desteği almanın başlangıç noktasıdır.
İşitme cihazı alırken SGK ‘nun ne kadar ödediğini öğrenmek istiyorsanız geçmiş blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
Blog yazısını incelemek için tıklayınız; https://pakses.com/tr/sgk-isitme-cihazi-icin-ne-kadar-oduyor-2023/
Eğer özel alım yapmak istiyorsanız, işitme merkezlerine giderek yapılacak detaylı işitme testi sonucunda sizlere uygun olan işitme cihazını seçebilirsiniz. Pakses İşitme Merkezi olarak işitme kaybınıza uygun cihazı seçebilmeniz için uzmanlarımız sizlere destek olmaktan memnuniyet duyarlar. Uzmanlarımız ile görüşmek için; https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdJrsGNUNtM618mdA_YCyikeNKAgRmDYH9COiamcKA9sDWsPA/viewform formu doldurunuz.
Pakses İşitme Merkezleri olarak S.G.K ile sözleşmemiz bulunmaktadır.
Sizlere daha detaylı bilgi verebilmemiz için bizlerle iletişime geçiniz.
İşitme Cihazı İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
İşitme cihazı için sağlık raporu, 0-18 yaş çocuklarda tek taraflı ve bilateral işitme cihazı temini için sağlık kurulu raporlarının kurumla sözleşmeli 3.basamak resmi sağlık kurumlarından, yine aynı şekilde 18 yaş ve üzeri hastalarda tek taraflı işitme cihazı temini için de kurumla sözleşmeli resmi sağlık kurumlarından Kulak Burun Boğaz muayenesi sonrasında sağlık raporu alabilirler.
İşitme Cihazı Raporu Ne Kadar Geçerli?
SGK işitme cihazı için 5 yılda bir katkı ödemesi yapmaktadır.
5 yıl dolduğunda tekrar rapor çıkarttırılarak yeni bir cihaz alınabilir.
5 yıl boyunca işitme cihazınızı kullanmışsanız ve cihazınız artık etkili bir şekilde çalışmıyorsa veya işitme kaybınız daha da kötüleşmişse, yeni bir işitme cihazı almak için raporunuzu yenilemeniz gerekebilir. İşitme cihazı raporunu yenilemek için aynı adımları takip edebilirsiniz. Daha sonrasında bizlerle iletişime geçebilir ve uzmanlarımıza danışabilirsiniz. Size en yakın şube için tıklayınız https://pakses.com/tr/subelerimiz/
İşitme Cihazı Devlet Desteği Nasıl Alınır?
Devlet destekli işitme cihazı alabilmenin ilk adımı, işitme kaybınızı belirlemek ve bir sağlık kurulu raporu almakla başlar. Bu rapor, işitme kaybının varlığını ve derecesini tespit eder.
Sağlık kurulu raporlarında kalıcı işitme kaybı olduğu ve İşitme eşikleri saf ses odyometri testi veya davranım odyometri testi ile belirlenmiş ise ilgili kulakta 500-1000-2000-4000 Hz frekanslarında 26 dB ve üzerinde, ABR ile belirlenmiş ise elde edilen eşiklerin 30 dB ve üzerinde olması gerekmektedir. Bu kriterlere uygun olan bireyler devlet desteği ile işitme cihazı alabilirler.