Skip to main content

Kaç Çeşit İşitme Cihazı Vardır?

İşitme cihazı seçiminde, işitme kaybının tipi ve derecesi kadar kullanıcının el-göz koordinasyonu, sosyal yaşamı ve kozmetik tercihleri gibi faktörler de önemli bir rol oynar. Bu faktörler, işitme cihazının sınıflandırılmasında ve kullanıcıya en uygun cihazın seçilmesinde dikkate alınır. İşitme cihazı seçimi hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz. İşitme cihazları, kullanıldıkları yere göre genellikle kulak arkası (BTE), kulak arkası açık uygulama (RIC), kulak içi (ITE, ITC), kanal içi (CIC, IIC) şeklinde sınıflandırılır.

Kulak arkası (BTE (Behind-the-Ear)) İşitme Cihazları:

Kulak arkası (BTE) cihazlar, işitme kaybının hafiften başlayarak çok ileri derecelere kadar olan geniş bir yelpazede kullanılabilen teknolojik modellerdir. Özellikle ileri derecede işitme kaybı yaşayan bireyler için kulak arkası cihazlar tercih edilmektedir. Bu cihazlar, kulak kepçesinin arkasına konumlandırılarak, kulak kanalına ses ileten kulak kalıbı veya çeşitli kubbeler aracılığıyla kullanılır.

Kulak arkası cihazlarının kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, cihazın kulak kepçesinin üstünde konumlanması ve terleme gibi etkilerdir. Bu sebeple, düzenli bakım, temizlik ve nem alıcı tabletlerin kullanımı son derece önemlidir. 

Kulak arkası açık uygulama (RIC (Receiver-in-Canal)) İşitme Cihazları:

RIC cihazları, çok hafif dereceden ileri dereceye kadar olan işitme kaybı durumları için kullanılabilen cihazlardır. Bu cihazlar, kulak arkasında yer alan işitme cihazları arasında en az görünen türdür. Mikrofonları ve işlemcisi kulak kepçesi üstünde, hoparlörü ise kulak kanalı içinde bulunur. 

RIC işitme cihazları, farklı boyutlarda ve işitme kaybı tiplerine göre seçilen çeşitli kubbelerle kullanılır. Ayrıca, kişinin özel kulak izi alınarak geleneksel yöntem ve 3D yazıcılarla yapılan kalıplar ile de uygulanabilir. Ancak hoparlörün kulak kanalı içinde olması sebebiyle kulak kirinden veya akıntısından etkilenebilir bu sebeple periyodik olarak işitme cihazının filtresinin değiştirilmesi ve cihaz bakım-kontrollerinin yapılması önemlidir. 

Kulak içi (ITE (In-the-Ear)) İşitme Cihazları:

Kulak içi (ITE) cihazlar, hafif dereceden orta ileri dereceye kadar olan işitme kaybına sahip bireyler için kullanılabilecek cihazlardır. Bu tür cihazlar, bireyin kulak yapısına özel olarak alınan kulak izi ile üretilir. Kulak içi işitme cihazları, kulak arkası işitme cihazlarına göre daha küçük boyutlara sahiptir, bu nedenle kullanıcının el-göz koordinasyonu önemlidir. Kulak içi cihazlar, kulak içinde olduğu için kulak kirine, neme ve kulak akıntısına maruz kaldığında filtre değişimi önemlidir. 

Kanal içi (CIC (Completely-in-the-Canal)) İşitme Cihazları:

Kanal içi (CIC) cihazlar, hafiften orta dereceye kadar olan işitme kayıplarında kullanılan özel tasarım cihazlardır. Kişinin kulak yapısına özel olarak alınan kulak izi ile üretilirler. Bu cihazlarda, ITE (Kulak içi) cihazlarda olduğu gibi kullanıcının el-göz koordinasyonu oldukça önemlidir ve kulak içinde bulunması dolayısıyla kulak kirine, neme ve kulak akıntısına maruz kaldıklarında filtre değişimine ihtiyaç duyabilirler.

Pakses İşitme Cihazları Kliniklerimizde, işitme kaybınızın kapsamlı bir değerlendirmesini yaparak sizin için en uygun çözümleri sunuyoruz. İşitme kaybı, bireye özgü bir durumdur, bu nedenle işitme kaybı tipi, derecesi ve kişinin anatomik yapısı gibi odyolojik faktörler değerlendirildikten sonra, günlük yaşam şartları da göz önünde bulundurulur. İşitme cihazları, çeşitli özelliklere sahiptir ve bu özellikler, kullanıcının daha iyi bir işitme deneyimi yaşamasına yardımcı olabilir. 

Kliniklerimizde, işitme cihazının tüm bu özellikleri sizlere detaylı bir şekilde anlatılarak, yapılan değerlendirmelerin sonuçlarına dayanarak en uygun işitme cihazı seçimi ve uygulaması gerçekleştirilir

Yazar: Odyolog Belkıs HELVACIOĞLU

Kaynakça:

AKTAŞ, S. (2023). İşitme Cihazı Kullanan Erişkin Bireylerde COPE Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme.

 İnce, O. Sayısal Kontrol Edilen Çok Kanallı İşitme Cihazı Tasarımı (Doctoral dissertation, Fen Bilimleri Enstitüsü).

ÖVEN, T. (2022). Kulak Arkası İşitme Cihazı Kullanan Kişilerde Bilateral ve Unilateral Cihaz Kullanımının Yaşam Kalitesi Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi.

Suakıtıcı, S. (2022). İşitme cihazı kullanan bireylerde işitme cihazı memnuniyetini etkileyen odyolojik faktörlerin araştırılması (Master’s thesis, İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü).

× Whatsapp Canlı